Kaarten maken

Kaarten-maken

Wil je zelf kaarten maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Op deze website kun je terecht voor allerlei tips en uitleg waarmee je zelf je eigen kaarten kunt maken. Hierbij kun je denken aan de verschillende technieken om kaarten te maken. Verder gaan we in op de verschillende typen kaarten, variërend van trouwkaarten en verjaardagskaarten tot ansichtkaarten en rouwkaarten.

De kaartbenodigdheden

Wat je allemaal nodig hebt voor je kaart verschilt natuurlijk per type. Toch hebben we geprobeerd om een zo compleet mogelijke lijst voor u op te stellen, waarmee je gegarandeerd aan de slag kan. Je kan er natuurlijk voor kiezen om sommige dingen weg te laten, omdat deze niet passen bij je kaart.

  • Papierschaar
  • Lineaal
  • Potlood met gum
  • Kleurtjes
  • Rilpen
  • Plakband, liefst eentje die geen plakresten achterlaat
  • Gewenst type karton of papier
  • Stickers

Kaart ideeën

Het makkelijkste is om wanneer je aan het nadenken bent over een leuk kaart ontwerp stil te staan bij de persoon die het ontvangt of wat je probeert over te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld een verjaardagskaart voor een neefje die gek is van voetbal voorzien van voetbalattributen. Om deze er gewoon los op te zetten is waarschijnlijk wat te saai, dus kan het leuk zijn om dit te combineren met een andere bezigheid van hem. Je kunt er ook een verhaal mee vertellen. Dat is het leuke van zelf kaarten maken!

Als je een ansichtkaart maakt, dan raden wij je aan om de kenmerken van de locatie die jou het meest aanspreken op de kaart te zetten. De meest standaard ansichtkaarten hebben een lokaal punt op de kaart, zoals een kerk of een drukke straat. Als je een mooi rustig plekje in de stad kent, dan is het misschien leuk om dat op de kaart te zetten!

Kaartvoorbeelden en ideeën vind je onderaan de pagina.

Technieken om zelf kaarten te maken

De verschillende technieken worden in onderstaande tekst uitgelegd. Je kunt meerdere technieken combineren om één kaart te maken.

Opplakken en snijden

Wanneer je werkt met stickers is het belangrijk om te weten hoe je deze op de kaart moet plakken. Je kunt de sticker direct op de kaart plakken, maar wanneer je met grote en/of complexere figuren bezig bent is dat lastig.

Om ervoor te zorgen dat de sticker recht op de kaart terechtkomt dan kun je een stukje karton, het stickervel of een liniaal hiervoor gebruiken.

Zorg dat je bij het snijden van de sticker altijd eens scherp mes gebruikt. Hiermee kun je rafels beperken en voorkom je buigen. Plaats de punt van het mes op de plek waar je doorheen wil snijden en druk voorzichtig. Je voelt direct wanneer het mes door de sticker heen is en voorkomt daarmee de rafels en scheuren.

Stickers inkleuren

Het leuke van het zelf maken van een kaart is dat je zoveel verschillende technieken kunt combineren. Onderstaande technieken gebruiken wij zelf om onze kaarten te maken, maar voel je vrij om met bijvoorbeeld verf structuur aan te brengen op de kaart.

Met glasverf kun je de sticker inkleuren waarmee het glas in lood effect ontstaat. Om deze techniek te kunnen toepassen voor jouw kaart moet je de sticker op een transparante sheet plakken. Vervolgens knijp je de verf uit op een paneel en breng je deze met een kleine kwast aan op de sticker. Op het paneel kun je de kleuren naar hartelust mengen. Wanneer je niet te veel roert kun je in de verf ook leuke texturen achterlaten die de kaart een speciaal tintje geven.

Heb je alle delen gevuld, dan raden we aan om voor het drogen de randjes na te lopen op knoeiplekken. De verf kun je daar gemakkelijk verwijderen en vervolgens laten drogen. Het drogen verschilt natuurlijk per verfsoort, maar over het algemeen kun je uitgaan van één dag.

Met gelpennen kun je je eigen kaart leuk en snel invullen! Er zijn vele verschillende soorten pennen, waardoor je je echt kunt uitleven op je kaart. Let op dat je de pen met nauwkeurigheid hanteert, want wanneer er teveel druk op het papier komt dan blijven er lijnen achter. Deze lijnen kunnen ook doordrukken naar de achterkant van je kaart.

Het gebruik van kleurtjes, vilstiften en aquarelpotloden is het makkelijkst. Hiermee kun je eenvoudig speels gebruik maken van contrasten. Wanneer je een foutje maakt kun je deze eenvoudig ongedaan maken door met een natte penseel over de vlek te wrijven of met gum de kleuren uit te gummen.

Met kraaltjes en lijm kun je ook mooie resultaten boeken of met het ouderwetse borduren! Laat je creativiteit vrij lopen en verstuur de leukste zelfgemaakte kaarten.

Voorbeeld van zelfgemaakte kaart


zelf-kaart-maken