3D-kaart maken

Met creatief knippen, knutselen en allerlei geschikte materialen zoals 3d-kit, papier, karton kun je de prachtigste 3D-kaarten maken. Het leuke van een 3D-kaart is dat de techniek snel te leren is en bij vele verschillende gelegenheden is toe te passen. Zo kan ik me goed voorstellen dat je zelf je eigen trouwkaart wil maken. Wat is er dan leuker dan een 3D-trouwkaart, zeker in deze tijd! In de bioscoop trekt het volle zalen, met die receptie komt het dus wel goed.

Werkwijze bij zelf 3D-kaart maken


Als je zelf een 3D-kaart maakt, dan kun je natuurlijk op verschillende manieren beginnen. De meest voorkomende is beginnen met het kiezen van een techniek. Vervolgens ga je op zoek naar een tafereel dat bij deze techniek past. Hele precieze bloemen zijn bijvoorbeeld erg lastig te maken door karton op elkaar te plakken.
De andere werkwijze heeft ook z’n voordelen. Door eerst te kiezen wat er op de kaart moet beperk je jezelf niet bij het kiezen van tafereel. Let er wel op dat de techniek heel erg de look & feel van de 3D-kaart kan bepalen.

3D-kaart technieken


Er zijn ontzettend veel verschillende methoden om je eigen 3D-kaart te maken. Je kunt uiteraard zelf van alles bedenken om op je kaart te plakken. Om je te helpen hebben wij onderstaande lijst opgesteld en de daarbij benodigde materialen.
Zelf toe te passen technieken:
  • Knippen (bijvoorbeeld karton, papier, stof, garen)

  • Borduren (Taferelen borduren)

  • Prikken (Zelf taferelen prikken)

  • Embossing (Met lijm en karton afbeeldingen “embossen” op de kaart)

3D-kaart met embossing


Een embossingkaart kun je zelf maken met behulp van borduren of enkel 3D. Door gebruik te maken van een lichtbak, embosspen en embosstencils verscheidene taferelen maken. Je begint met vastplakken van de embosstencils op de lichtbak met mallenplakband. Als deze goed vast zit leg je het karton bovenop de stencil en plak je deze voorzichtig aan de randen vast met mallenplakband. Vervolgens doe je het licht aan (liefst in een donkere kamer) en je kunt beginnen met het embossen van je eigen 3D-kaart.

Door voorzichtig met de pen op het karton te drukken op de belichte plekken bewerk je langzaam aan de kaart met de embossing techniek. Wanneer je hiermee klaar bent kun je de kaart afwerken met een afbeelding en/of tekst naar eigen invulling.
Voorbeeld om zelf 3D-kaart mee te maken
In dit voorbeeld ga ik je laten zien hoe je eigen 3D-kaart kunt maken met behulp van foto’s. Allereerst de benodigdheden:
  • 3 dezelfde afbeeldingen van tafereel naar keuze

  • Precieze schaar voor beter resultaat

  • Klein stuk spons, rubber of speciale dikke lijm

  • Dunne lijm en een klein kwastje


1. Kies een afbeelding (bv. voor een valentijnskaart een liefdestafereel, verjaardagskaart idem., etc.)

2. Plak één van de drie dezelfde afbeeldingen op een stuk karton of papier, zodat je een stevige basis hebt.

3. Met de tweede afbeelding ga je de tweede dimensie creëren. Kijk goed naar de afbeelding, als dit een echt tafereel was, welk deel van het plaatje zou dan het meest eruitspringen. Om deze vraag te beantwoorden kan je de volgende vragen stellen. Als we de afbeelding in lopen, welk deel zouden we dan als eerste aanraken? Meestal springen hierbij personages eruit en waar zij mee bezig zijn. Knip deze delen netjes uit.

4. De derde dimensie haal je logischerwijs uit de derde nog niet verknipte afbeelding. Vaak is dit maar een klein onderdeel wat leuk, spannend of grappig is als dit er extra uitspringt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het hart van een van de personages op de kaart. Knip dit deel voorzichtig uit.

5. Nu gaan we de kaart samenstellen. Om dit te doen moeten de stukjes schuimrubber of spons uitgeknipt worden. Knip deze nauwkeurig op de maten van de tweede en 3D dimensie. Vervolgens kun je deze met lijm op de eerste dimensie plakken. Wanneer je gebruik maakt van speciale 3D-lijm voor jouw kaart, dan kun je de stukken er eenvoudig met deze lijm op lijmen. Herhaal dit alles tot alle stukken op de kaart zijn geplakt. Wanneer je klaar bent heb je een prachtige kaart gemaakt waar je Valentijn of die andere speciale persoon ontzettend blij mee zal zijn.